"Zemelny" Business center
  • Year:
    2021
  • Location:
    Moscow
  • Function:
  • Area:
    27000 m2
  • Team leader:
    Nikolai Milovidov
  • Architects:
    Spartak Chinenikov, Egor Konovalov, Tatiana Kulikova, Ivan Stebunov

"Zemelny" Business center

BC Zemelny is a 15-storey office building with a total area of ​​27,000 m2 in the metro area "Ulitsa 1905 goda". The building was originally designed as eco-oriented, "green" not only in technological terms, but also in the literal sense. This is the northernmost building in Europe with living vertical gardening. Therefore, the task of the interiors was to support this idea.

The architects preferred not to continue the idea of ​​green facades in the interior literally - at the expense of living plants. Therefore, the eco-theme is embodied here by figurative means. The project is based on the idea of ​​biomes (biological environments such as, for example, desert, tundra, ocean, etc.). At the entrance of the building, screen balls are placed under the ceiling, which broadcast 360 degrees of environmental content specially created for the project (each ball has its own biome).

The space had to be made as neutral as possible, and the architects succeeded - white walls in all common areas. At the same time, finishing with natural marble made it possible to avoid “sterility”, breathe life into the interior. Neutral white is the perfect base for both biome balls and colored portals in elevator lobbies. Portals are also not just an element of decor. They again become a figurative continuation of the outer shell of the building. Each portal reflects the condition of the grapes on the facades of the building at different times of the year. To create them, INOX-COLOR stainless steel was used in three colors - green, red and blue.

Another striking design element is the sculptural triangular staircases, which geometry is determined by the building plan and emphasized by continuous metal railings. The idea of ​​environmental friendliness and energy efficiency is also supported here - the light automatically turns on only at those levels where a person is. Visually, this is also quite impressive, it gives the impression of falling into a space tunnel.


1.5004233700254
1.5004233700254
1.4996825396825
1.4996825396825
1.4996825396825
0.66685488424619
1.5004233700254
1.5
0.66704288939052
0.66704288939052
0.66666666666667
0.66666666666667
0.75017642907551
0.66680779000847
0.66680779000847
0.66680779000847
0.66680779000847